Yoast 14.0

De 14.0 release van Yoast SEO markeert het begin van een nieuw tijdperk voor de Yoast SEO plugin. Daarin hebben ze bij Yoast de hele metadata-engine herschreven en een abstractie gemaakt die Yoast indexables noemt. Bij Yoast geloven ze dat deze herschrijving een boost zal geven aan WordPress + Yoast SEO als een geweldig platform voor SEO voor vele jaren! Wat heeft dit allemaal te betekenen?

Denk als een zoekmachine

SEO heeft altijd ‘gedacht’ als een zoekmachine. Zoekmachines willen zoveel mogelijk informatie ophalen en gebruiken om de zoekenden de best mogelijke antwoorden op hun vragen te geven. Dit betekent dat we ons voortdurend moeten afvragen; hoe gaat een zoekmachine om met informatie?
Informatie op het web is adresseerbaar via URL’s. Alles wat een URL heeft is iets dat ontdekt, geïndexeerd en getoond kan worden in de zoekresultaten. WordPress heeft berichten, pagina’s, aangepaste posttypes, categorieën, tags, aangepaste taxonomieën, verschillende soorten archieven, speciale pagina’s en misschien nog wel meer soorten inhoud. Denk je dat een zoekmachine als Google daar iets om geeft? Niet echt. Het zoekt gewoon naar dingen met een URL, die het kan indexeren.

Een betere informatiearchitectuur voor WordPress

Yoast zegt hierover: vanuit een SEO-perspectief is elk type pagina in WordPress gewoon een indexeerbaar object. Dit is de basisintuïtie die tot indexering heeft geleid. In de kern is indexable gewoon een database tabel die metadata en URL’s bevat voor alle indexables op een website. De abstractie normaliseert de informatiearchitectuur voor elk type pagina in WordPress en maakt de metadata direct opvraagbaar. Bovendien kunnen we nu eenvoudig en economisch verschillende indexeerbare objecten aan elkaar en aan andere zaken relateren, zoals links, redirects, bijlagen en misschien zelfs schematische opmaak.
Dat is een enorme deal. Links zijn bijvoorbeeld verwijzingen van het ene informatieobject met een indexeerbare URL naar een ander informatieobject met een andere indexeerbare URL. We slaan al geruime tijd links op voor berichten in WordPress. We kunnen dat nu gaan doen voor elk type pagina in WordPress. En door ze te relateren aan indexabelen, kunnen we een grafiek maken van alle informatie op een site, recht in WordPress. Dat zou ons in staat stellen om gebruikers te voorzien van allerlei nuttige inzichten over de SEO van hun site.

Directe voordelen van indexlijsten

Maar de directe voordelen zijn al groot. Met Yoast SEO 14.0 lijkt Yoast een enorme prestatiewinst te boeken, hebben ze de kosten van verandering voor de metadata-functionaliteit drastisch verlaagd en kunnen ze veel mooiere en stabielere API’s leveren voor externe ontwikkelaars die met Yoast willen integreren. Ten slotte, maar niet in het minst, is Yoast SEO nu volledig klaar voor headless WordPress. Laat me je snel door deze voordelen loodsen en hoe ze tot stand zijn gekomen.

Prestatiewinst

WordPress biedt standaard API’s om metadata op te slaan voor contentbronnen zoals berichten en termen. De post meta en term meta API’s implementeren een right-attribute-value (EAV) model. In het voordeel van WordPress is dit een zeer flexibel en open model dat elke ontwikkelaar in staat stelt om eenvoudig een aangepast veld of stuk metadata toe te voegen aan een post of categorie. Echter, dit model wordt ook snel vrij traag om te bevragen door de zoekmachines, vooral op grote sites en met veel aangepaste velden. Het is een deel van de reden dat alle SEO plugins de neiging hebben om een website te vertragen. Ze hebben een ton aan metadata om uit te voeren, die allemaal apart op een inefficiënte manier moeten worden opgevraagd.

Door naar een aangepaste tabel te gaan, gaan we van EAV naar een relationeel model voor het ophalen van SEO-metadata, wat het veel gemakkelijker en efficiënter maakt om metadata voor elk type pagina in WordPress op te vragen. Dit voordeel wordt vooral groot wanneer je objecten aan elkaar gaat relateren. Een indexeerbaar object wordt nu direct gekoppeld aan een term of een bericht. We kunnen nu al onze gegevens in één enkele query krijgen, wat elke aanvraag veel sneller doet.

Een andere grote prestatiewinst krijgt Yoast van het opslaan van de URL met de indexable. Hierdoor kan Yoast nu in een handomdraai kruimelpaden genereren, waar dit vroeger nogal wat dure berekeningen kostte. In een toekomstige release is Yoast ook van plan om hun XML-sitemaps rechtstreeks vanuit indexables te genereren. Dit maakt de Yoast XML-sitemaps waarschijnlijk de snelste en meest betrouwbare op het web, wat vooral goed nieuws is voor grote websites, voor wie het genereren van XML-sitemaps altijd al een probleem is geweest.

Lagere kosten van verandering

Met Yoast SEO 14.0 heeft Yoast de frontendcode en de manier waarop deze is gestructureerd volledig herschreven. Yoast gaat van een PHP 5.2-compatibele procedurele stijlarchitectuur naar een objectgeoriënteerde architectuur die uitgebreid gebruik maakt van alle functies die beschikbaar komen met hogere versies van PHP (5.6+). Yoast begint namespaces te gebruiken, Symfony’s dependency injection container, strikte scheiding tussen pure PHP services en stateful objects zoals ORM modellen en value objects.

Deze tools en strategieën hebben Yoast geholpen om de code te structureren op een manier die het veel gemakkelijker maakt.

Bel direct